Το ΚΚΕ Θήβας για την επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας στο ΕΠΑΛ Θήβας

Το σχολικό συγκρότημα του ΕΠΑΛ Θήβας επισκέφθηκε την Τετάρτη 21 Οκτώβρη η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως. Η επίσκεψη έγινε χωρίς να γίνει σχετική ενημέρωση τις προηγούμενες ημέρες, σχεδόν «εν κρυπτώ».

Στις δηλώσεις της προέβαλε το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη «βελτίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης», υποστηρίζοντας την προοπτική μεγαλύτερης σύνδεσης με την αγορά εργασίας.

Φυσικά δεν είπε κουβέντα για την απαράδεκτη κτηριακή κατάσταση του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος, το οποίο χωρίς υπερβολές εγκυμονεί κινδύνους για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η αδιαφορία της αρμόδιας Υπουργού για το τεράστιο κτηριακό πρόβλημα της μονάδας που επισκέφθηκε επίσημα είναι πραγματικά προκλητική.

Αντίστοιχα, δε δεσμεύτηκε για τίποτα ως προς τις σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές που χαρακτηρίζουν επίσης τη συγκεκριμένη μονάδα, υποδομές απόλυτα αναγκαίες για το αντικείμενο σπουδών.

Όσον αφορά την εξελισσόμενη πανδημία, υποστήριξε φυσικά την εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης, επικαλούμενη ότι το ποσοστό των τάξεων που έχουν κλείσει είναι ελάχιστο. Πάντως τα 23, 24 και 25 παιδιά ανά τμήμα στο ΕΠΑΛ Θήβας μόνο την προφύλαξη από την έξαρση της πανδημίας δεν εγγυώνται.

Σε ότι έχει να κάνει με τους εκπαιδευτικούς, είναι χαρακτηριστικό ότι τα κενά καλύφθηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι μόνιμοι καθηγητές είναι λιγότεροι από τους μισούς.

Όσο για το ζήτημα της σύνδεσης των μαθητών με την «αγορά εργασίας», οι μαθητές και απόφοιτοι του ΕΠΑΛ ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει να εργάζεσαι στο καθεστώς της ζούγκλας που επικρατεί στους κλάδους της βιομηχανίας και του επισιτισμού της περιοχής. 

Με βάση όσα είπε και κυρίως όσα απέφυγε να πει η κ. Κεραμέως, αντιλαμβανόμαστε καθαρά ποιο μέλλον ετοιμάζει η κυβέρνηση για την εκπαίδευση γενικά και την επαγγελματική εκπαίδευση πιο συγκεκριμένα, στο γνωστό δρόμο της πεπατημένης και των προηγούμενων κυβερνήσεων. 

Ένα μέλλον όπου οι τραγικές ελλείψεις των βασικών υποδομών σε κτήρια κι εξοπλισμό θα ενταθούν, αφού οι σχετικές δαπάνες δεν είναι «επιλέξιμες» για τα πακέτα χρηματοδότησης της Ε.Ε. Τα δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ είναι μόνο για τα δόντια  της «ελεύθερης αγοράς»…

Ένα μέλλον όπου τα «συνδεδεμένα με την αγορά» σχολεία θα παρέχουν μόνο όσα χρειάζονται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Φυσικά όχι ολόπλευρη μόρφωση, αλλά ημιμάθεια και σκόρπιες «δεξιότητες» με το κομμάτι. Έτσι ώστε να διαμορφώνεται το σύγχρονο φτηνό κι ευέλικτο εργατικό δυναμικό κατά παραγγελία των ομίλων που θα το εκμεταλλεύονται.

Σχετικά

2 Άποψη για τα “Το ΚΚΕ Θήβας για την επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας στο ΕΠΑΛ Θήβας”

  1. Γεωργιος γεωργιου

    Στα σχολεια χαος μασκες το κανανε γαργαρα συνταξεις χαος και τα θεατρα θελουν επιδοτηση κενων θεσεων.να τα κλεισουν οσοι δεν μπορουν.ο λαος πειναει και θελουν επιδοτησεις.

  2. Γεωργιος γεωργιου

    Ας φτιαξει πρωτα τις μασκες πουκαμισα που μοιρασε στα σχολεια η κυρια κεραμεως και να αφησει τις περιοδειες.δεν ειδαμε εισαγγελικη παρεμβαση γισ τις μασκες στα σχολεια μεχρι τωρα.δεν υπαρχει εισαγγελικος λειτουργος να παρεμβει.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα